Foredragsholder Ingun Pallesen Wetrhus og forfatter Eugenie Prøis Lunde med historisk konsept.


Ingun og Eugenie har besøkt foreninger og lag, både hver for seg og sammen. At samarbeidet fungerte godt, fikk de erfare da Ølen og Bjoa historielag inviterte dem til Ølen. Samme kveld ble de booket til foreningen «Hjertelaget» i Haugesund. Ingun har besøkt flere historielag tidligere med foredrag om sin far, Lars Pallesen juniors opphold i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under 2. verdenskrig. Pallesens historie er veldig spesiell, da han ble benådet på grunn av at hans far, kaptein Lars Pallesen senior i en dristig manøver reddet 600 tyskere fra det synkende passasjerskipet «Dresden» over i sitt skip, «Kronprinsesse Martha», like utenfor Karmøy, i 1938. For denne bragden mottok han diplom og medalje fra Hitler.

Eugenie ble så engasjert av historien at hun skrev om Lars Pallesen i sin historiske roman «Elise i fyret». Elise, fyrvokterens datter på Kvitsøy, hennes familie og hennes jødiske kjæreste er oppdiktet, men følges gjennom dramatiske, identiske hendelser fra krigen. Lars Pallesen og flere identiske motstandsmenn er tatt inn i historien, blant andre Shetlandsgjengen. Historielagene er velkommen til å booke de to engasjerte damene til en historisk kveld, hvor Ingun først forteller historien om faren og bestefaren. Eugenie, som også er utdannet sanger, leser fra sin bok, og bidrar gjerne med et par Vera Lynn-sanger til slutt. Til sammen, vel en times program. Begge er pensjonister, og avstår fra honorar. Eugenie vil gjerne selge sin bok, hvor 50 prosent av fortjenesten av salget går til inntekt for organisasjonene «Flyktningehjelpen» og «Leger uten grenser».

For avtale, ring Eugenie, mobil 47503674 eller Ingun, mobil 93404853.


Flere artikler fra samme kategori: Uncategorized

Fagseminar

  Uncategorized
PROGRAM 10.00 Velkomst 10.05 – 10.35    Pål Repstad: Åpningsforedrag. «Religiøse trender i Norge – med sideblikk til Rogaland og Stavanger....

Les Mer

Bli med på historisk frokost med Birger Lindanger.

  Uncategorized
Våren 1940 var rom 56 på Hotel Victoria et sentrum for verdenshistoriske begivenheter! Vinteren 1940 regnet britene nemlig med at tyskerne ville ta norskekysten. Det gjaldt om å komme dem i forkjøpet, og et par bataljon...

Les Mer

Barnehistorie – åpent møte

  Uncategorized
Barnehistorie er temaet for høstens åpne møte i Den norske historiske forening, avd. Rogaland (HIFO). Alle historie- og skoleinteresserte er velkommen! Program:

Les Mer

Oppvekstfortellinger fra Vålandsskråningen

  Uncategorized
Oppvekstfortellinger fra Vålandskåningen ledsaget av illustrasjoner. Opplesningen tar en time og da jeg har med 60 illustrasjoner blir det en hvert minutt. Fortellingen er selvbiografiske mens illustrasjonene viser noe av miljøet slik det var i 1950 og 60 årene. To muligh...

Les Mer

Stavanger maritime museum

  Uncategorized
Til alle tider har havna vært et viktig sted i Stavanger. Her har mennesker, varer og fartøy hatt sitt tilholdssted gjennom oppturer, nedturer og omstilling. Havna har gitt ly for været, vært en arbeidsplass for mange, en handelsplass fylt med varer fra hele verden, et mø...

Les Mer

Lørdag, 1. oktober – Lokalhistorisk dag

  Uncategorized
FRIVILLIGHETENS ÅR – VÅR DAG2022 markeres som Frivillighetens år, og gjennom dette skal Norges viktigste lagarbeid feires. Frivillighetens år markeres nasjonalt med VÅR DAG-kampanjen. Her kan lagene få vist lokalsamfunnet hvilken organisasj...

Les Mer